MLM-Tool
Terug naar alle blogs
2 vrouwen kijken naar MLM-tool op laptop

Stress & Social Buffering

sociale gezondheid sociale netwerken voor professionals May 14, 2025
Geschreven door: Anna van Buuren

Stress! STRESS! We kennen het allemaal. Van deadlines op het werk tot piekergedachten in de nacht — stress lijkt soms overal te zijn. Een beetje stress is op zich niet verkeerd. Het helpt ons te presteren, alert te blijven en te reageren op onverwachte situaties. Maar wanneer stress langdurig aanhoudt, kan het schadelijke effecten hebben op zowel ons lichaam als onze geest.

Gelukkig laat onderzoek zien dat een gezond sociaal netwerk een krachtige buffer vormt tegen de negatieve impact van stress. Oftewel: goede relaties maken het verschil.

 

Wat is stress eigenlijk?

Stress is in de kern een reactie van ons lichaam op een (dreigende) situatie. In wetenschappelijke termen wordt het omschreven als: “a real or interpreted threat to the physiological or psychological integrity of an individual which results in physiological and/or behavioral responses.” Met andere woorden: Of het nu écht gevaarlijk  is of we ervaren het alleen zo, ons lichaam reageert, op stress,  alsof we in gevaar zijn.

Die reactie start de aanmaak van het hormoon cortisol. Cortisol geeft ons een tijdelijke boost aan energie, verhoogt onze alertheid en helpt ons eerdere ervaringen snel op te roepen om beter met de situatie om te gaan. Heel handig, als er daadwerkelijk iets gevaarlijks gebeurt, of wanneer we een prestatie willen leveren.

Maar wanneer die cortisolspiegels voortdurend hoog blijven — bijvoorbeeld door aanhoudende druk of zorgen — dan ontstaan de problemen. Langdurige hoge cortisol kan leiden tot chronische vermoeidheid, stemmingsstoornissen zoals angst en depressie, verhoogde bloeddruk, slaapproblemen en zelfs verzwakking van het immuunsysteem. Welke ieder op zich weer een hele rits aan negatieve effecten heeft op je mentale en fysieke gezondheid.

 

Social buffering: de kracht van nabijheid

De mens is een sociaal wezen. We zijn evolutionair geprogrammeerd om te leven in verbinding met anderen. En dat blijkt cruciaal als het gaat om het verwerken van stress. In de wetenschap wordt dit effect ‘social buffering’ genoemd. Het betekent dat sociale steun — of zelfs gewoon het fysiek aanwezig zijn van anderen — de negatieve impact van stress aanzienlijk kan verminderen.

Ons sociale netwerkt levert verschillende vormen van sociale steun: emotioneel, instrumenteel (praktisch) en informatief.

  • Emotionele steun geeft ons het gevoel geliefd en begrepen te worden. Dat creëert een veilige omgeving waarin we onze emoties durven delen en verwerken — wat essentieel is voor mentale veerkracht.
  • Instrumentele steun biedt concrete hulp, middelen of begeleiding om moeilijke situaties aan te pakken.
  • Informatieve steun levert inzichten, advies of feedback.

Elk type steun speelt een eigen rol, maar samen versterken ze ons vermogen om met stress om te gaan en beschermen ze onze gezondheid.

Hoe werkt dat in je dagelijks leven?

Een gezond sociaal netwerk functioneert als een soort vangnet.  De sociale steun die jij uit dit vangnet haalt zorgt ervoor dat je je gehoord voelt, gesteund en begrepen. En die steun hoeft dus niet groots of ingewikkeld te zijn.

Nabijheid, een arm om je schouder, een bemoedigende blik of het idee dat iemand naar je luistert, kan al voldoende zijn. Zulke sociale interacties kalmeren het zenuwstelsel, verminderen de aanmaak van hormonen zoals cortisol en helpen je lichaam sneller terug in balans te komen.

Tot slot

Stress hoort bij het leven, maar je hoeft het niet alleen te dragen. Investeer in je sociale relaties. Bel een vriend(in), ga langs bij familie of zoek actief steun in je omgeving. Want een sterk sociaal netwerk is niet alleen goed voor je hart, maar ook voor je hoofd.

Maar wie zit er in dat netwerk voor jou?
Het sociale netwerk in beeld krijgen en weten wie er echt voor jou een ‘sociale buffer’ kunnen zijn kan soms een uitdaging zijn. Daarom hebben wij onze MLM-Tool ontwikkeld. Probeer het nu zelf!

 

Ervaar het zelf!
Ontdek jouw sociale netwerk.

Probeer onze MLM-Tool nu

Wil je meer informatie of heb je vragen?