
De eerste stap zetten is soms moeilijk met totale vreemdelingen, maar niet iedereen is een complete vreemdeling. We kennen ze namelijk allemaal: incidentele contacten. Soms zijn we ons ervan bewust, soms helemaal niet. Denk aan dat moment in de supermarkt wanneer je regelmatig dezelfde persoon tegenkomt en vriendelijk groet, of aan die bekende blik tijdens het uitlaten van de hond. Je zegt “goedemorgen” en loopt weer door.
Maar wat als één van deze ontmoetingen je nieuwsgierig maakt? Je voelt de drang om verder te kijken dan het oppervlakkige contact, maar hoe maak je die volgende stap?
1. Begin met een vriendelijke uitnodigend glimlach
Een simpele glimlach en een groet kunnen veel betekenen. Door vriendelijk te zijn, nodig je een gesprek uit zonder woorden.
2. Stel een open vraag
Stel vragen waar je geen “ja” of “nee” als antwoord krijgt, zoals “Wat vind je van deze plek?” of “Hoe ben je hier terechtgekomen?” Dit nodigt de ander uit om wat uitgebreider te praten.
3. Maak oogcontact
Oogcontact geeft de ander het gevoel dat je echt aandacht hebt voor wat zij zeggen, waardoor er sneller vertrouwen ontstaat.Door oogcontact te maken toon je openheid en interesse, wat de drempel verlaagt voor een ander om een gesprek aan te gaan of zich meer open te stellen
4. Zoek naar gemeenschappelijke interesses
Kijk of jullie een gedeelde interesse hebben, of het nu gaat om werk, hobby’s, of iets lokaals. Dit kan een mooie springplank zijn voor verdere gesprekken.
5. Maak een grapje
Een grapje of een luchtig commentaar kan de sfeer ontspannen en biedt een speelse opening voor contact. Mensen onthouden vaak een goed gevoel bij het eerste contact.
6. Deel iets persoonlijks
Laat iets van jezelf zien door iets kleins en positiefs te delen, zoals een ervaring of een gedachte over de omgeving. Dit creëert een vertrouwelijke sfeer waarin de ander zich ook uitgenodigd voelt om zich te openen.
7. Wees geduldig en forceer niets
Niet iedereen is meteen open. Geef de ander de tijd om in het gesprek te stappen. Dit zorgt voor een ontspannen interactie zonder druk, waardoor contact vaak natuurlijker tot stand komt.
8. Maak gebruik van een gemeenschappelijke situatie
Ben je op hetzelfde evenement of in dezelfde wachtrij? Maak een opmerking over iets wat jullie allebei meemaken. Dit biedt een neutraal gespreksonderwerp en voelt natuurlijk.
9. Bied hulp of vraag om een kleine gunst
Bied aan om iets eenvoudigs te doen, zoals de deur openhouden of hulp bieden bij iets praktisch. Of vraag zelf een kleine gunst, zoals “Kun jij even naar mijn tas kijken?” Dit kan een gevoel van onderlinge betrokkenheid creëren.
10. Blijf jezelf
Voel je niet verplicht om iemand te zijn die je niet bent. Mensen voelen zich sneller aangetrokken tot oprechtheid en authenticiteit. Blijf trouw aan wie je bent, en de verbinding volgt vanzelf.
Ontdek de sociale kracht van jouw sociale netwerk nu!
Auteur

Angelique van Dam
Founder & Ontwikkelaar
Angelique gelooft dat iedereen gesteund door een sociaal netwerk, op zijn eigen manier, oplossingen kan vinden voor maatschappelijke uitdagingen.